ENGLISH VERSION >

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

2016. december 03., SzombatBrüsszel környéke

Nyugat-Flandria

A nyugat-flandriai két gyönyörű, műkincsekben is gazdag egykori textilvárost, Gentet és Brugge-t mindenképpen érdemes megnézni, bár Nyugat-Flandriához tartozik az egész belga tengerpart is, melynek nyugati határát az Északi-tenger mossa.

Brugge
A város a turisták paradicsoma, szinte egyetlen nagy múzeumnak, történelmi díszletnek tűnik. Európa egyik legjobban megőrzött és legszebb középkori városa. Brugge látnivalóira egyetlen nap nem elég, de ha tehetjük, mindenképpen nézzük meg a következőket: A várost ovális alakú vizesárok veszi körül a középkori védőfalak mentén. A belvárosban két gyönyörű tér, a Markt és a Burg képezik a városközpontot. Itt található Belgium legrégebbi és legszebb városházája, a Stadhuis; a Szent Vér-kápolna és az egykori Igazságügyi Palota is. A Szt. Salvator székesegyház Belgium legrégebbi téglatemploma, melynek neoromán stílusú tornya 99 méter magas. A Miasszonyunk-templom tornya Belgium második legmagasabb tornya, s a templom műkincsei között találjuk Michelangelo fehér márvány Madonnáját, mely az egyetlen Michelangelo-szobor a Németalföldön. A Szent János kórház kolostora, kápolnája középkori hangulatot áraszt, gyógyszertára valószínűleg a világ egyik legrégebbi patikája, mely ma is működik. Minnewater-park és –tó, melynek állandó vendégei a hattyúk. Ne hagyjuk ki a Begina-házak felkeresését sem.

Gent
Félúton fekszik Brüsszel és a tengerparti Ostende között, Brüsszelből kb. fél órás vonatútra. A középkorban a második legnagyobb európai városként tartották számon Párizs után, s a 14. század közepére gyapjú és lenfeldolgozásával Európa legnagyobb textilvárosává vált. Gent kivétel a többi flamand városhoz képest, mivel nem egy központ körül, hanem három vízfolyás mentén épült ki. Gent központjában három torony magasodik, a vörös, fehér és szürke kőből épült gótikus katedrális, a Sint-Baafskathedral, a hatalmas négyszögletű őrtorony, a Belfort és a Szent Miklós-templom. Két folyóág között helyezkedik el a flandriai grófok várkastélya, a Gravensteen, mely az egyetlen olyan kastély az egykori flandriai hercegek tulajdonából, amely egy darabban fennmaradt. A ma látható kőkastély helyén valamikor három, fából épült, megerősített, kisebb kastély állt. Belgium virágvárosának is nevezik Gentet, hisz több mint száz éve tartanak itt virágvásárt, minden ötödik évben pedig nemzetközi virágkiállítást, amit Gentse Florealien-nek neveznek.

Több kisebb történelmi múltú hangulatos városban (Ieper, Kortrijk, Leile) is gyönyörködhet azonban az ide látogató. Ieper neve pl. az első világháborús gáztámadásokkal vált emlékezetessé, ez a város volt a belga ellenállás utolsó bástyája, sokáig meggátolta a németek előrenyomulását a francia tengerpart irányába. Kortrijk 50 ezres lakosú város, mindössze 70 km-re a francia határtól, már a középkorban is tehetős városnak számított, melyet nagyban köszönhet len-feldolgozásának.

Kelet-Flandria
Belgium észak-keleti része, mely magába foglalja Belgium flamand nyelvű (Antwerpen, Vlaams Brabant, Limburg) tartományait. A régió legnagyobb és legérdekesebb városa Antwerpen, de itt található, tőle 17 km-re Lier, ahol egy olyan különleges óra található, amely 57 számlapon mutatja a világ valamennyi tengerén az apály-dagály játékának időadatait, illetve a nap- és holdfogyatkozás várható dátumát. Egyenlő távolságban fekszik Antwerpentől és Brüsszeltől a 76 ezer lakosú Mechelen, de Kelet-Flandriában található a Belgium legrangosabb egyetemének helyt adó Leuven is.

Antwerpen
A Schelde, a Maas és a Rajna legdélebbi deltáinál épült, történetének kezdetét is a vízi utakhoz kapcsolják. Látnivalói közül ne hagyjuk ki a piacterét, a Grote Markt-ot, ez a város szíve, itt emelkedik a városháza, a Stadhius, mely az egyik legrégebbi reneszánsz épület a Németalföldön. Közel található a hét hajóból álló gótikus katedrális, az Onze Lieve Vrouwekerk- székesegyház. Érdemes megtekinteni a mészárosok céhének egykori gótikus polgári épületét, székházát, a Vleeshuis-t; a város legrégebbi épületét, a Steen-t, mely ma a Nemzeti Hajózási Múzeum otthona; a Borremói Szent Károly-és, a Szent Jakab-templomot; és a Rubens által tervezett barokk palotát, a Rubens-házat is.

Hainaut és Brabant-Wallon
Wallónia nyugati része két tartományból, Hainaut-ból és a francia nyelvű Brabantból áll.Itt található az egyik legősibb brabant település, Tournai; a domb köré épült Mons, melynek legfőbb nevezetessége a barokk stílusban épült elegáns várostornya; de érdemes felkeresni az apátság körül kialakult városkát, Nivelles-t; a Napóleon döntő vereségéről elhíresült Waterloo-t, Charleroi-t és a kastélyáról és söréről híres Chimay-t is.

Ardennek
Itt található Wallónia fővárosa, Namur, mely a Meuse és a Sambre folyók találkozásánál alakult ki. A folyóktól körbevett magaslaton citadellát építettek, mely a 17. században Európa legnagyobb erődítménye volt. Erdészeti Múzeumában egzotikus pillangó gyűjteményt és madárkollekciót láthatunk, míg a Hadtörténeti és Helytörténeti Múzeumában a namuri grófság hadi emlékeit őrzik. Brüsszel minden pályaudvaráról indul ide vonat, menetidő kb. fél óra. Dinant Adolphe Sax, a szaxofon feltalálójának szülőhelye, a rézművesség és a mézeskalács-készítés (couque) belga otthona. Notre Dame- templomának két befejezetlen tornya közt szokatlan, hagymatetős harangtorony emelkedik. Legmozgalmasabb utcáján a Rue Grande-on található a városháza, mely a 17. századból való, míg a citadellához egy kis lépcsőzéssel vagy libegővel juthat el a látogató, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra. Bastogne az Ardennek fővárosa, idegenforgalmi központ, míg Rochefort barlangjairól híres város, kis üdülőhely, melynek cseppkő– és márványbarlangjai Európa-szerte igen látogatottak.


<< December 2016 >>
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Iratkozzon fel hírlevelünkre